dimecres, 21 d’octubre del 2009

ENDEUDATS FINS ELS COLLONS

Espanya està endeutada fins a les celles. Si en temps de bonança econòmica la petició de crèdits no va tenir límits, la crisi va tancar la liquiditat a empreses i famílies. Però les administracions públiques, necessitades com estan d’atendre totes les necessitats, sobretot, socials, són les que capten la major part dels diners en circulació.
No en va, el dèficit públic podria acabar proper al 12% del Producte Interior Brut (PIB). A finals de juliol passat empreses, famílies i sector públic devien l’escandalosa xifra de 2,7 bilions d’euros que, perquè ens fem una idea, representa el 250% del nostre PIB.
La nostra economia trigarà a recuperar-se. A cada un, li preocupen els seus deutes. Les famílies, pendents del fil de l’atur, estan endeutades per valor de 904.614 milions, la major part per préstecs son per l’habitatge. Sort que l'euríbor està en el nivell més baix de la seva història. La pregunta és què passarà quan el Banc Central Europeu (BCE) decideixi apujar els tipus d’interès.
Per la seva banda, les empreses, que han hagut de reduir els seus marges i buscar liquiditat amb prou feines, deuen més de 1,3 bilions d’euros. Només les operacions immobiliàries supera el bilió d’euros (el 60 per cent correspon a les famílies i el 40 per cent a operacions immobiliàries encara impagades).
El problema és que en els temps de bonança no es va guardar per a temps pitjors, i s’ha arribat a aquest nivell d’endeutament perquè ningú va posar límits als diners que es prestava. Ara, es torna a refinançar el deute de les empreses" perquè les entitats financeres no vagin al "col lapse", a través de la creació de societats a les quals s’imputen les operacions immobiliàries impagades. L’objectiu d’aquesta mesura és guanyar temps perquè s’incrementin els seus actius financers i buscar una sortida al greu problema que tenen: els 800.000 milions de deute amb l’exterior.
Mentrestant, les empreses estan molt "palanquejades". Segons les últimes dades, el valor de les operacions immobiliàries impagades supera els 470.000 milions d’euros, el que suposa un increment d’aquests crèdits des de 2003 fins a mitjans del 2009 del 47%.
Finalment, les administracions públiques, que venien d’un còmode superàvit, ja tenen en contra 450.000 milions d’euros, després demetre tot tipus de deute per atendre les seves despeses més urgents, sobretot, els plans d’estímul fiscal al costat de les ajudes als aturats i als sectors més afectats per la crisi. Per aquestes últimes raons, el deute públic ha passat dels 432.000 milions el 2008 als 561.000 milions.