dilluns, 9 de març del 2009

EL TOTXO DEL BANQUER


-La crisis de la construcció porta a 2.500 persones al atur, tot i els beneficis obtinguts.
-Els bancs també presenten beneficis.
35 empreses espanyoles, han guanyat en 2008, 46.350 milions d’euros, el que suposa un descens del 6,5% respecte a l’any passat. Es un percentatge baix tot hi la “gravetat” de la crisis.
Si s’analitza el sector del totxo, el mes afectat, (pobrets, fan una pena), sorprèn que de las sis constructores del Ibex, nomes Sacyr i Ferrovial han tingut pèrdues, mentre que ACS, Acciona, FCC i OHL tenen beneficis. En conjunt han guanyat 1.742 milions d’euros, una xifra que suposa un descens del 65% respecte a l’any passat. La seva supervivència es fonamenta en la diversificació del negoci: intervenen en infraestructures, ofereixen serveis de tot tipus, i adquireixen participacions en altres sectors como la energia, (*veure mes avall).
A mes, si las coses es torçant com ha succeït ara, hi ha una possibilitat de obtenir ingressos extraordinaris. Per exemple, Sacyr porta alguns mesos buscant comprador para la seva participació del 20% de Repsol, mentre que els bons resultats de ACS, que el any pesat van guanyar un 16,4% mes que en 2007, es basen en los ingressos obtinguts al vendre les seves accions de Unión Fenosa, les autopistes Xilenes i la operadora llatinoamericana de aeroports DCA.
La constructora Ferrovial encapsa-la el “ranking” de pèrdues, amb 837,8 milions d’euros. La causa d’aquestes pèrdues estan en la reforma fiscal del “Regne Unit”, país del que procedeixen bona part dels seus ingressos a través de la seva gestora aeroportuària.
El segon lloc l’ocupa un altre constructora, Sacyr Vallehermoso, els seus comptes han baixat amb la sortida del grup de la francesa Eiffage. Però les pèrdues no son patrimoni exclusiu del sector del totxo: Cintra i Acerinox completen la llista de empreses que en 2008 presentaren números vermells.
Com succeeix sempre en els casinos, la banca guanya, i molt. Els guanys del conjunt dels sis representants en el Ibex del sector financer, el mateix sector per el que s’han posat en marxa moltes mesures de ajuda, arribaren en el anterior exercici els 16.653,6 milions d’euros, dels que mes de la meitat (8.876) corresponen al Santander.
*Però, qui millor està aguantant la situació, es el sector energètic. Enagás, Endesa, Gas Natural, Iberdrola, Iberdrola Renovables i Unión Fenosa varen sumar en 2008 un benefici de 17.065 milions d’euros, encara que aquesta xifra te una trampa. La especulació del resultat de Endesa respon a la venta dels seus actius. Però tot i així, descomptant aquesta xifra, el increment dels guanys del sector es del 70,5%.