dijous, 26 de febrer del 2009

CORRUPCIO A DOJO

*Destacats polítics i empresaris, en la llista de imputats per Garzón en la trama de corrupció.
*Garzón implica al tresorer nacional del PP en la trama corrupta que dirigia Correa.
*Correa: "Jo a Bárcenas l’i he portat mes de 1.000 milions de euros.
*Correa afirma que López Viejo carrega a la Comunitat de Madrid despeses del PP.
*El PP demana inhabilitar a Garzón entre 10 i 20 anys.
*Carlos Fabra: "El que guanya las eleccions col•loca a molta gent".
*Garzón troba indicis de diputats o senadors implicats en la trama 'Correa'.
1. ¿Què s’investiga?
Una ret de corrupció que suposadament operava en varis municipis del oest de Madrid, així com a Valencia i en localitats de la Costa del Sol, i en la que seus integrants estan imputats pels delictes de blanqueig de capitals, frau fiscal, suborn i tràfic de influencies.
2. ¿Què diu el jutge Garzón?
El auto del jutge Garzón diu que el "conglomerat de empreses" investigades es nodria de fons de entitats públiques de les comunitats autònomes de Madrid i Valencia per" obtenir un benefici propi". Para ell utilitzava "como norma comú i freqüent les donacions i suborns a funcionaris públics, la identitat i càrrecs s’estan investigant".
A mes assenyala que els membres de la trama els entregaven (als càrrecs públics), "regals, presents i quantitats de diners. De aquesta manera, aconseguien obtenir contactes, esdeveniments i activitats en detriment d’altres persones o empreses que no feien servir les mateixes pràctiques ".
3. ¿Quantes persones estan imputades i quantes en presó?
En seu auto, el magistrat imputa a 37 persones per varis delites (blanqueig, frau fiscal...), tres d’ells ja estan a la presó sense fiança: Francisco Correa, Pablo Crespo i Antoine Sánchez.
Ultra, Garzón a deixat en llibertat sense cap tipus de mesura cautelar, desprès de fer-les declara, a las tres primeres imputades: Carmen Rodríguez, muller de Correa, Felisa Jordán i Carmen Luis Cerezo. Desprès de ser interrogades per el jutge, Álvaro Pérez també va quedar en llibertat amb prohibició de sortir de Espanya.
4. ¿Quants càrrecs del PP s’han vist esquitxats i quins han dimitit?
Fins el moment cinc, encara que nomes quatre exercien carrecs publics. Els seus noms son els següents: Alberto López Viejo, que va presenta la seva dimissió como a conseller de Esports de la Comunitat de Madrid; Arturo González Panero, que va dimitir com a Batlle de Boadilla, encara que segueix exercint de regidor; María Jesús Díaz, ex número dos en la Alcaldia de Boadilla; Guillermo Ortega (ex batlle de Majadahonda), que plega del seu actual càrrec com a gerent del Mercat “Puerta de Toledo en Madrid”; i Pablo Crespo, ex secretari d’organització del PP a Galicia. Ultra, ha dimitit el president de la comissió que investiga el espionatge a polítics a Madrid perquè també se la relacionat amb aquesta trama, mentre que el batlle de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, ha cessat al assessor de la Junta del districte de Moncloa, José Javier Nombela, perquè "he perdut la confiança en ell".
Així mateix, diverses informacions han situat com un dels possibles aforats que investiga el jutge al actual tresorer del PP i senador por Cantabria Luis Bárcenas i al eurodiputat popular Gerardo Galeote.
5. ¿Per què Alberto López Viejo no està imputat?
S’especula que el ex conseller de Esports de la Comunitat de Madrid, no està imputat perquè, al ser diputat regional, està aforat (protecció jurídica especial). Si Garzón el acusa de algun delicte, tindrà que renunciar a la investigació i pesar el cas immediatament al Tribunal Superior de Justícia de Madrid o al Tribunal Suprem, dos jutjats que no tenen medis ni experiència de la Audiència Nacional per portar un caso aixi.
El mètode mes utilitzat en aquets casos -no es la primera vegada que succeeix- passa por imputar a los aforats en el últim moment, quant la investigació ja està pràcticament completa. I aquest cas, li queda encara molt de recorregut.
6. ¿Quines empreses estan involucrades en la trama?
El entramat de empreses de la ret de corrupció estava composada por 23. Entre elles destaquen:
*Special Events
Agencia de esdeveniments que entre 1996 y 1999 organitza tots els actes polítics del PP de Galícia. Aquesta empresa te com administrador únic a Pablo Crespo, ex secretari de organitzacions del PP Gallec. El Ajuntament de Madrid va adjudica el 2007 varis contractes a la empresa por un import total de 210.000 euros. El propi alcalde Ruiz-Gallardón ha admès que en 2004 "es va manipular un informe tècnic" per adjudicar a aquesta empresa un contracte per valor de 153.000 euros.
*Pasadena Viajes S.L.
Una empresa, també propietat de Pablo Crespo, amb la que el Ajuntament de Boadilla organitzo diversos viatges. Està sent també investigada.
*Easy Concept
Companyia especialitzada en la gestió del servei públic de informació y atenció al ciudatà. En 2005 el alcalde de Boadilla, Arturo González, subscriví un contracte amb ella. La Comunitat de Madrid adjudico sense concurs, segons el diari “Público”, mes de 70 contractes.
*Good and Better, SL
Junt amb Easy Concept es l’altra firma presumptament afavorida amb contractes "a dit" per el Govern de Esperanza Aguirre. Entre los anys 2004 i 2005 hauria organitzat
esdeveniments juntament amb Easy Concept per valor de 562.183 euros.
*Orange Market
Es la proveïdora de serveis de la direcció regional del Partit Popular Valencia. La empresa organitza mítings, congressos i tota classe de esdeveniments per els populars, segons reconeix el partit. Vinculada a uns dels detinguts, Pablo Crespo, a ella se l’i adjudica el disseny del expositor de la Comunitat Valenciana en Fitur.
7. ¿Por què el PP va voler personar-se com acusació particular?
El PP va voler presentar-se como acusació particular amb la intenció de "aclarir-ho tot" ja, que segons fonts del partit, es tracta de uns fets que els afectaven directament, encara que no explicaran en qui volien acusar. Ultra, per exercir com acusació, Garzón tenia que dimitir-los en el cas, cosa que refusaren mitjançant un auto.
8. ¿Por què els populars han presentat la recusació de Garzón?
El Partit Popular va presentar el seu escrit de recusació contra el jutge Garzón (que no sigui aquest, el magistrat que porti el cas), elegant la seva "enemistat manifesta" i "animositat contra el PP", així com el seu "interès directe o indirecta" (els populars al•legaren la curiosa coincidència de una caçaria celebrada a Jaén, en la que van estar el magistrat i el ministro de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, en plena instrucció del cas). Ultra, per que la recusació es faci efectiva tenen que complir-se cinc requisits: el PP te que ser part de la acusació; es imprescindible que Garzón estigui d’acord amb el recurs; para ser recusador un magistrat te que fer opinar a totes les parts del cas (defensa, fiscalia, acusació...); si prospera la recusació, desprès decideix la Sala del Penal que es la competent per suspendre al jutge; i si no es compleixen els passos anteriors, tindrien que anar a una instancia superior para demanar la seva recusació.
9. ¿Cóm va a continuar el cas?
El jutge Garzón segueix agafant declaració a la resta dels imputats fins el dia 5 de març. Amb aquestes declaracions pretén descobrir quins son els carrecs públics supostament subornats por la ret de corrupció.
Per altre banda, no se sap si va a seguir amb la investigació molt mes temps, ja que la “Fiscalía Anticorrupción” l’i ha sol•licitat que se inhibeixi del cas, que seria tramitat pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid y, por algun fet, en el de la Comunitat Valenciana. Per la seva banda, el PP ha presentat una querella criminal per prevaricació contra el Jutge Baltasar Garzón. Els populars acusen al magistrat Garzón d’actuar de manera "manifiestamente injusta a sabiendas" al haver superat "amb escreix " el plaç de tres dies que estableix la Llei de Enjudiciament Criminal per remetre les actuacions al Tribunal Superior de Justícia de Madrid.