dimecres, 8 de juliol del 2009

LLAMBORDES SI - PEDRA NO



Les restes arqueològiques de la Plaça Gaudi m’han fet remoure un altre vegada el cuquet de la curiositat. Començaré, dient que no hi entenc res de res amb Arqueologia, però com a ciutadà de la bonica Ciutat de Vic, tinc tot el dret en dir-hi la meva.
Fa ja alguns dies, que arran de les noves construccions al nucli antic de Vic s’han posat al descobert una sèrie de troballes Arqueològiques, amb les intervencions corresponents, catalogació, etc.
Puc recordar a la Rambla Hospital, la descoberta de unes restes de la muralla antiga de la Ciutat de Vic, actualment cobertes per una magnifica construcció de pisos vulgars.
Davant la Catedral, una troballa interessantíssima de la antiga Església Rodona, (Santa Maria la Rodona, Temple edificat al segle XI per l’Abat Oliva), Església molt emblemàtica per a la Ciutat, que jo sàpiga a Vic, no ni ha cap mes, en tot cas la troballa esta tapada (nomes una silueta al terra, projecte realitzat pel responsable tècnic de l’ajuntament de Vic Sr. Albert Vilarrasa) i sense cap mena de indicació, una persona de fora de Vic no ho sabrà mai.
Plaça Don Miquel de Clariana, les excavacions realitzades l’any 1982 fan aparèixer una sèrie de estructures del segle XVIII fins a nivell romans. Algú sap on son?.
Carrer Cardona, amb la remodelació del carrer l’any 1983 apareixen restes humanes.
Carrer de Sant Sadurni-Plaça del Paradís, Necròpolis medieval entorn de l’església de Sant Sadurní.
Plaça de Santa Teresa, restes romanes a la sortida de la ciutat pel camí cap a França.
Passeig, restes de la muralla, la muralla devia seguir, en bona part, la línea actual de les cases del Passeig de la part de dalt. En dos casos de nova construcció, ha aparegut en el subsòl la muralla, amb dos metres d’amplada amb molt bon estat de conservació. Actualment ni rastre de cap muralla, nomes un edifici de Inox, molt bonic.
En podríem citar moltes mes, però en tot cas que ens queda a la Ciutat?, un casc antic petit, ple de pedra per a tot arreu, i un exemple clar es el nyap de la Plaça del Museu, i el propi Museu, una construcció sense cap mena de sentit, i una estètica de presó, que per la seva ubicació, considero que es una aberració per a la Ciutat. El Passeig quasi be no el puc ni citar perquè es una pèrdua de temps, patètic. Tinc entès que el carrer de Sant Pere el faran nou, el paviment?. Carres emblemàtics del centre històric que s’hi ha canviat el paviment, de pedra centenària a pedra de comissió, nomes faltaria que es carreguessin totes les llombardes de Vic.