dilluns, 13 de juliol del 2009

CAPELLA GREGORIANA

Aquest cap de setmana s’ha fet l’acomiadament de la temporada de la Capella Gregoriana dels Dolors de Vic, i hem fet una sortida als Monestirs de Santa Maria de Vallbona i Santes Creus, dos Monestirs cistercencs.
El monestir de Santa Maria de Vallbona és el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya. Té els seus inicis en unes agrupacions mixtes d’ermitans, que després es converteixen en cenobites, organitzat en forma de comunitat doble, els quals viuen sota el bàcul pastoral del seu fundador, Ramon de Vallbona, i observen la Regla de sant Benet. La primera notícia documentada data de l’any 1153. Al 1175 els homes es traslladen al Montsant i la comunitat, llavors exclusivament femenina s’incorpora a l’Orde del Cister i té per abadessa Òria Ramírez, vinguda del monestir de Tulebras (Navarra).
Santes Creus neix en esperit el 1150, quan la família dels Montcada cedeix la primera ubicació del monestir a Valldaura del Vallès. La primera data, però, de possessió del lloc de Santes Creus a la vall del Gaià la trobem el 1158. Donades les dissensions jurisdiccionals entre el bisbat de Barcelona i l’arquebisbat de Tarragona, el monestir fou víctima d’un plet que motivà que la seva adscripció fos exempta de cap diòcesi.