divendres, 22 de maig del 2009

COM ES PASSA EL CLERO/ARA I SEMPRE


Milers de menors varen ser objecte de abusos sexuals i tortures físiques i psíquiques en institucions estatals regentades per religiosos de Irlanda durant quasi 70 anys. Els abusos, "endèmics" en aquest país, provocaren que varies generacions de nens i nenes entregats al cuidador, varen viure "a diari el terror" dels càstigs corporals.
La Comissió sobre abusos a menors fou establerta el 2000 para aclarí les nombroses denuncies de abusos sexuals des de l’any 1940 fins ha mitjans dels 80, en escoles públiques, orfenats, centres per a malats mentals i altres institucions estatals, que estaven administrades per capellans i monges de la església catòlica irlandesa.
El informe es un catàleg de abusos sexuals i de maltractament físics i emocionals sobre milers de menors abandonats i marginats tant per religiosos com personal laic.
Entre las ordres religioses investigades figurant las Germanes de la Misericòrdia (a càrrec del major nombre de institucions per a menors), els Germans Cristians (el principal gestor de institucions per adolescents de entre 10 y 16 anys) i las Germanetes de Nostra Senyora de la Caritat i Refugi. Aquestes ultimes reclutaven joves problemàtics, sota un regim d’esclavitud i humiliacions constants.
El informe denuncia que la principal preocupació dels eclesiàstics era la mala publicitat i la reputació que aquest tema podria generar al públic, les autoritats religioses abordaven les denuncies, traslladant als agressors a un altre lloc, on tornaven a fer de les seves.
Els perjudicats es lamenten que com ha resultat de les investigació, que han costat 70 milions de euros a l’estat, cap suposat padrastre ha segut portat davant la justícia. El informe nomes fa menció als individus que ja han segut condemnats per abusos, tot hi que la comissió va descobrir 216 institucions que practicaven abusos sexuals i malt tractaments a joves.
Segons la comissió, els maltractaments no es denunciaven, però en alguna ocasió el ministeri d’educació fou alertada per aquest abusos, els responsables actuaven amb connivència amb els religiosos/as per mantenir la cultura del silenci, i no fer escàndol del tema en qüestió, com a molt els religiosos/as eren traslladats, però no els hi pesava res, com a molt la culpa era del nen o nena per considerar-lo obsés sexualment i per tant era castigat enèrgicament.

Un tribunal federal del Estat de Kentucky (EEUU), ha autoritzat la presentació de les demandes contra el Vaticà per negligència en casos de abusos sexuals fets per capellans catòlics. Sense precedents es el dictamen, ja que es la primera vegada que un tribunal federal emet una decisió contra el Vaticà. El estat del Vaticà, reconegut per EEUU, pot ser objecte de demandes.
Des de el 2002 la església catòlica de EEUU a tingut una onada de demandes per delictes sexuals contra els seus capellans, 4392 capellans entre els anys 1950 i 2002. I per resoldre aquest casos de abusos l’església catòlica a tingut que pagar compensacions per un valor de mes de 2350 milions d’euros. La església nord-americana va estar a punt de demanar un préstec al Vaticà per poder fer front a les indemnitzacions.
Hores abans de la seva visita als Estats Units, en visita oficial, ni tant sols va besar el terra, el papa Benedicto XVI, , va fer unes declaracions des de l’avio als medis de comunicació demanant disculpes i sentin vergonya per els escàndols de pederàstia, que aviant succeït a als EEUU.